Borba protiv dezinformacija na internetu: Stručna grupa  zalaže se za veću transparentnost internetskih platformi

U izvještaju koji je juče  predat  povjerenici za digitalnu ekonomiju  i društvo Mariyi Gabriel,  Stručna grupa o širenju lažnih vijesti i dezinformacija na internetu predložila je definiciju te pojave i dala niz preporuka.

Dezinformacije se u Izvještaju  definišu   kao lažne, netačne ili obmanjujuće informacije koje se smišljaju, iznose i šire kako bi se ostvarila dobit ili svjesno nanijela šteta javnosti. Time se mogu ugroziti demokratski procesi i vrijednosti, a mete mogu biti razni sektori, kao što su zdravstvo, nauka, obrazovanje i finansije. U izvještaju se naglašava potreba uključivanja svih relevantnih strana u svako djelovanje, a prije svega se preporučuje samoregulatorni pristup.

Nezavisni stručnjaci zalažu se za izradu kodeksa načela na čije bi se poštovanje trebale obavezati internetske platforme i društvene mreže. Najavljena je priprema Komunikacije o borbi protiv dezinformacija na internetu, koju će Komisija objaviti u proljeće.

Izvještaj  Stručne  grupe  na visokom nivou  usmjeren  je na probleme povezane s dezinformacijama na internetu, a ne na lažne vijesti. Članovi grupe  namjerno su izbjegli izraz „lažne vijesti”, tvrdeći da se njime ne može adekvatno obuhvatiti složeni problem dezinformacija, među kojima ima i sadržaja koji su mješavina izmišljenih informacija i činjenica.

Takođe, Grupa preporučuje da se u cilju borbe protiv dezinformacija promoviše medijska pismenost, razvijaju alati koji bi korisnicima i novinarima omogućili da se uhvate u koštac s dezinformacijama, štiti raznolikost i održivost evropskih informativnih medija i nastave istraživanja o učinku dezinformacija u Evropi.

Grupa se, istovremeno, zalaže za izradu kodeksa načela na čije bi se poštovanje trebale obavezati internetske platforme i društvene mreže. Među 10 ključnih načela istaknutih u izvještaju  internetske bi platforme, trebale osigurati transparentnost tako što ce objasniti kako algoritmi odabiru vijesti za objavu. Podstiče se da, u saradnji s evropskim novinskim kućama, preduzmu djelotvorne mjere kako bi se poboljšala vidljivost pouzdanih i vjerodostojnih vijesti i olakšao pristup korisnika tim vijestima.

Te su mjere naročito  važne uoči izbornih perioda. Grupa preporučuje osnivanje   koalicije više aktera  kako bi se obezbijedilo  sprovođenje, praćenje i redovno  preispitivanje dogovorenih mjera.

Detaljnije  ovdje .