Brexit -Evropska komisija predstavila nacrt pregovaračkih smjernica za narednu fazu pregovora

/, Novo/Brexit -Evropska komisija predstavila nacrt pregovaračkih smjernica za narednu fazu pregovora

Brexit -Evropska komisija predstavila nacrt pregovaračkih smjernica za narednu fazu pregovora

 

Na osnovu Smjernica koje je Evropski savjet usvojio 15. decembra, Evropska komisija je 20. decembra 2017. godine, Savjetu uputila preporuku za otvaranje rasprave o narednoj fazi propisnog povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

Nacrtom pregovaračkih smjernica koje dopunjuju pregovaračke smjernice iz maja 2017, definisani su dodatni detalji o eventualnim prelaznim aranžmanima, konkretno:

  • Nema mogućnosti selektivnog pristupa. Ujedinjeno Kraljevstvo nastavlja da bude dio carinske unije i jedinstvenog tržišta, što uključuje sve četiri slobode.
  • Pravne tekovina Unije bi trebalo da se i dalje primjenjuju u cjelosti na Ujedinjeno Kraljevstvo i u njemu kao državi članici; sve izmjene pravnih tekovina u tom periodu bi trebalo da se automatski primjenjuju na Ujedinjeno Kraljevstvo.
  • Svi postojeći regulatorni, budžetski, nadzorni, pravosudni i izvršni instrumenti i strukture Unije uključujuci nadležnost Suda pravde Evropske unije biće primjenjivani.
  • Ujedinjeno Kraljevstvo će postati treća zemlja 30. marta 2019, pa samim tim neće više biti zastupljena u institucijama, agencijama, tijelima i kancelarijama Unije
  • Prelazni period mora biti jasno i precizno određen. Komisija preporučuje da taj period traje najduže do 31. decembra 2020.

U preporuci se skreće pažnja na to da je rezultate prve faze pregovora, kako su navedeni u Saopštenju Komisije i zajedničkom izvještaju, neophodno prenijeti u pravne odredbe.

Ističe se da je neophodno dovršiti rad na svim pitanjima u vezi sa povlačenjem, uključujući ona o kojima se u prvoj fazi pregovora nije raspravljalo, kao što je opšte upravljanje sporazumom o povlačenju i važna pitanja kao što je roba koja je stavljena na tržište prije povlačenja Ujedinjenog Kraljevstva iz EU.

Naredni koraci: u skladu sa smjernicama Evropskog savjeta od 15. decembra, Savjet za opšte poslove će usvojiti dodatne pregovaračke smjernice o prelaznim aranžmanima u januaru 2018.

 

2018-01-11T13:10:46+00:00December 26th, 2017|EU, Novo|