Evropska komisija je 6. oktobra 2020. godine, usvojila Investicioni plan za Zapadni Balkan, značajan investicioni paket, koji mobiliše finansijska sredstva do devet milijardi eura za region. Biće podržana održiva povezanost, ljudski kapital, konkurentnost, inkluzivni rast i dvije paralelne tranzicije, zelena i digitalna, navodi se, pored ostalog, u saopštenju Komisije.

Paralelno sa ekonomskim i investicionim planom za podršku regionu, Komisija je predstavila Smjernice za sprovođenje Zelene agende za Zapadni Balkan, čije  se usvajanje očekuje  na Samitu Zapadnog Balkana u Sofiji, čije je održavanje planirano u novembru 2020. godine.

Plan identifikuje deset glavnih inicijativa za ulaganje u glavne putne i železničke veze u regionu, obnovljive izvore energije, obnovu javnih i privatnih zgrada radi povećanja energetske efikasnosti i smanjenja emisije štetnih gasova, infrastrukture za upravljanje otpadom i otpadnim vodama i uvođenje širokopojasne mreže infrastrukture. Predviđene su i druge  inicijative  koje uključuju povećana ulaganja u privatni sektor radi podsticanja konkurentnosti i inovacija, posebno za mala i srednja preduzeća, i Garanciju za mlade.

Pored dodjele značajnih grantova regionu, Evropska unija može da pruži garancije za smanjenje troškova finansiranja javnih i privatnih investicija i ublažavanje rizika za investitore.

Očekuje se da će podrška u okviru novog Garantnog instrumenta za Zapadni Balkan, pokrivenog EU garancijom za spoljno djelovanje i Evropskim fondom za održivi razvoj Plus, mobilizovati investicije do 20 milijardi eura tokom naredne decenije, navodi se dalje  u saopštenju.

Takođe, Investicioni paket biće ključan za povećanje javnih i privatnih ulaganja evropskih i međunarodnih finansijskih institucija u regionu.

Da bi se ekonomije Zapadnog Balkana bolje povezale sa Evropskom unijom i međusobno, Evropska komisija ukazuje da  region treba da istraje u sprovođenju temeljnih reformi, produbljujući regionalnu ekonomsku integraciju i razvijajući zajedničko regionalno tržište zasnovano na pravnim tekovinama Evropske unije  kako bi region učinio privlačnijim za investiranje.

Konstatujući da je dobro upravljanje  temelj održivog ekonomskog rasta, Evropska komisija  ukazuje da će podsticanje investicija i ekonomskog rasta biti moguće samo ako se Zapadni Balkan čvrsto opredijeli i sprovede temeljne reforme u skladu sa evropskim vrijednostima.

Saznajte vise ovdje

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_1811

Slika: Google Images

Izvor: ec.europa.eu