EU donijela pravila za sigurno upravljanje bespilotnim letjelicama (dronovi)

Evropska komisija donijela je pravila na nivou  EU-a kako bi se licima  na zemlji  i u vazduhu garantovala sigurnost sve intenzivnijeg prometa bespilotnih letjelica u Evropi, poznate kao dronovi. Pravila će se primjenjivati na sve operatere kako one koji ih koriste profesionalno tako i one koji se njima služe iz zabave.

Nakon nedavno donesenih tehničkih preduslova za bespilotne letjelice, Evropska komisija je ostvarila još jedan ključan cilj u okviru svoje Strategije vazduhoplovstva  za Evropu, kojom se želi održati najviši nivo sigurnosti i podržati konkurentnost evropske avioindustrije, navodi se u Saopštenju Evropske komisije.

Naime, od 2020. godine  operateri bespilotnih letjelica moraće se registrovati pri nadležnim nacionalnim tijelima. Države članice moći će definisati tzv. zone zabrane letenja u koje, uz pomoć satelitskog određivanja lokacije, neće smjeti ulaziti bespilotne letjelice(dronovi).

Dodatne informacije o novim pravilima dostupne su na https://ec.europa.eu/transport/modes/air/news/2019-05-24-rules-operating-drones_en

 

Izvor:  Evropska komisija

Slika: Google Images