Komisija je pokrenula javno savjetovanje o lažnim vijestima i internetskim dezinformacijama i formirala  stručnu grupu na visokom nivou  sastavljenu od predstavnika akademske zajednice, internetskih platformi, informativnih medija i organizacija civilnog društva.

Radom stručne grupe na visokom nivou i rezultatima javnog savjetovanja doprinijet će se razvoju strategije o suzbijanju širenja lažnih vijesti na nivou EU-a, koja će biti predstavljena u proljeće 2018.

Prvi potpredsjednik Frans Timmermans izjavio je: ,,Sloboda primanja i prenošenja informacija i pluralizam medija zaštićeni su Poveljom EU-a o temeljnim pravima. Živimo u dobu u kojem nas preplavljuju informacije i dezinformacije. Stoga svojim građanima moramo osigurati alate za prepoznavanje lažnih vijesti, poboljšavanje povjerenja na internetu i upravljanje primljenim informacijama. “

,,Moramo pronaći uravnoteženi pristup izmedu slobode izražavanja, medijskog pluralizma i prava građana na pristup različitim i pouzdanim informacijama. U pronalaženju rješenja trebali bi učestvovati svi relevantni subjekti, kao što su internetske platforme ili informativni mediji”, izjavio je Andrus Ansip, potpredsjednik zadužen za jedinstveno digitalno tržište.

Povjerenica za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel istakla je: ,,Moje je djelovanje fokusirano na odbranu prava gradana na kvalitetne informacije koje su temelj naših demokratija. Želim voditi otvoren i opsežan razgovor o lažnim vijestima kako bismo riješili taj složeni fenomen i prevladali izazove koji su pred nama”.

Građani, platforme društvenih medija, organizacije za informisanje (radiotelevizijske kuce, štampani mediji, novinske agencije, internetski mediji ), istraživači i javna tijela pozvani su da izraze svoja mišljenja u javnom savjetovanju do sredine februara. Tako ce se prikupiti mišljenja o tome koje se mjere mogu preduzeti na nivou EU-a kako bi se gradanima pružilo efikasne alate za prepoznavanje pouzdanih i provjerenih informacija te kako bi se prilagodilo izazovima digitalnog doba.

Doprinosi se ocekuju u tri glavne oblasti:

  • obim problema, tj. kako građani i zainteresovane strane doživljavaju lažne vijesti, koliko su svjesni dezinformacija na internetu i koliko vjeruju raznim medijima
  • procjena već preduzetih mjera platformi, informativnih medija i organizacija civilnog društva za sprječavanje širenja lažnih vijesti na internetu i analiziranje uloga i odgovornosti relevantnih aktera
  • moguće buduće mjere za jačanje pristupa građana pouzdanim i provjerenim informacijama i sprječavanje širenja dezinformacija na internetu.

Internetske platforme i druge internetske usluge pružaju ljudima nove načine povezivanja, raspravljanja i prikupljanja informacija. Međutim, širenje vijesti kojima se namjerno zavaravaju čitaoci postaje sve veći problem za funkcionisanje demokratije jer utice na njihovu percepciju stvarnosti.

Evropski parlament je u junu 2017. donio rezoluciju kojom je Komisiju pozvao da dubinski analizira trenutnu situaciju i pravni okvir u pogledu lažnih vijesti i da provjeri mogućnost zakonodavne intervencije kako bi se ograničilo distribuciju i širenje lažnih sadržaja. Komisija je potvrdila da je to prioritet te je inicijativu za suzbijanje lažnih vijesti na internetu uključila u svoj Program rada za 2018.

Izvor: https://ec.europa.eu/

Slika: Google Images