Komisija  je  11. juna objavila „Izvještaj EU-a o plavoj ekonomiji  2020.”, koji sadrži pregled uspješnosti ekonomskih sektora Evropske unije povezanih s okeanima i obalnim okuženjem.

S prihodima od 750 milijardi eura u 2018., plava ekonomija EU u dobrom je stanju. U sektoru plave ekonomije u 2018. radilo je pet  miliona ljudi, što je znatno povećanje od 11,6 % u odnosu na prethodnu godinu.

Iako su sektori kao što su obalni i morski turizam te ribarstvo i akvakultura ozbiljno pogođeni pandemijom bolesti COVID-19, plava ekonomija u cjelini ima veliki  potencijal za doprinos zelenom oporavku, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

U plavoj ekonomiji Evropske unije u 2018. bilo je zaposleno pet  miliona ljudi, što je povećanje od 11,6 % u odnosu na prethodnu godinu. Taj je rast uglavnom ostvaren zahvaljujući sektoru obalnog turizma. Broj radnih mjesta u sektoru energije vjetra na moru povećao se devet puta u periodu kraćem od 10 godina.Ti podaci pokazuju da je plava ekonomija  prevladala razorni učinak ekonomske i finansijske krize iz 2008.

Budući da trenutna kriza uzrokovana koronavirusom utiče na sve ekonomske sektore, uključujući plavu ekonomiju, Evropska komisija u ranoj je fazi preduzela snažne mjere za zaštitu ekonomije EU-a, uključujući različite sektore plave ekonomije.

Evropska unija  različitim instrumentima podržava plavu ekonomiju. Evropski fond za strateška ulaganja uložio je više od 1,4 milijarde eura u projekte energije vjetra na moru i pružio znatnu podrsku drugim djelovima plave ekonomije, uključujući razvoj luka i čist pomorski promet, navodi se, pored ostalog, u saopštenju Komisije.

U okviru platforme BlueInvest Evropske komisije i Evropskog investicionog fonda osigurana su bespovratna sredstva za nove inovativne preduzetnike u oblasti plave ekonomije  u iznosu od 22 miliona eura u 2019. te 20 miliona eura u 2020. Osim toga,  2020. osnovan je novi fond BlueInvest, a Evropska banka za obnovu i razvoj finansira niz projekata plave ekonomije.

Slika: Google Images

Izvor: ec.europa.eu