Prognoza se zasniva na nizu tehničkih pretpostavki u vezi sa kursom, kamatnim stopama i robnim cijenama od 26. januara 2018.

„Evropa je u 2018. ušla sa snažnom privredom. Stope rasta u euro zoni su dostigle vrijednosti nezabiljeležene od perioda prije finansijske krize. Nezaposlenost i deficit se i dalje smanjuju, a investicije konačno stabilno rastu. Privredni rast je uravnoteženiji nego prije deset godina, a ako nastavimo s pametnim strukturnim reformama i odgovornim fiskalnim politikama, može biti i stabilniji. Nećemo zauvijek imati ovakvu priliku za reforme: sad je trenutak za donošenje ambicioznih odluka koje su neophodne za jačanje ekonomske i monetarne unije, ”izjavio je  Pjer Moscovisi, komesar za ekonomske i finansijske poslove, oporezivanje i carinu.

Trenutna procjena rasta BDP-a u 2017. od 2,4 % premašuje projekcije iz novembra u jesenskoj ekonomskoj  prognozi koje su iznosile 2,2 % za europodručje i 2,3 % za EU. Od novembra  su povećana i predviđanja za 2018. i 2019. za ekonomiju europodručja i EU-a, i to s 2,1 % na 2,3 % za ovu godinu te s 1,9 % na 2 % za 2019. Velika potražnja, visoka iskorištenost kapaciteta i povoljni uslovi finansiranja pozitivno utiču na ulaganja tokom razdoblja obuhvaćenog prognozom.

Procenjuje se da su 2017. ekonomije euro zone i EU porasle za 2,4 %, što je najveća stopa u proteklih deset godina.

Očekuje se nastavak stabilnog rasta od 2,3 % u 2018. odnosno 2 % u 2019. u euro zoni i EU.

Očekuje se umjeren rast bazne inflacije, koja ne obuhvata nestabilne cijene energenata i neprerađene hrane, s obzirom na to da stagnacija tržišta rada jenjava vrlo sporo, a pritisci na plate ostaju ograničeni. Cijene energenata će i dalje uticati na ukupnu inflaciju pa se predviđa umjeren rast.

U 2017, inflacija u euro zoni je iznosila 1,5%. Predviđa se da će 2018. ostati ista, a da će se 2019. povećati na 1,6%.

Rizici u odnosu na ovu prognozu rasta uglavnom su uravnoteženi. S obzirom na pozitivne okolnosti, privredni rast bi kratkoročno mogao da nadmaši očekivanja. Na srednjoročnom planu, promjene u procjeni rizika i osnovnih ekonomskih karakteristika bi mogle da utiču na visoke globalne cijene imovine. I dalje postoje negativni rizici povezani s neizvesnim ishodom pregovora o Brexitu, kao i oni povezani s geopolitickim tenzijama i usmjerenošću na nacionalno orijentisane i protekcionističke politike.

Od ove će godine Evropska komisija svake godine objavljivati dvije sveobuhvatne prognoze (u proljeće i jesen) te dvije privremene prognoze (zimi i ljeti), umjesto tri sveobuhvatne prognoze zimi, ljeti i u jesen kao što je to bio slučaj svake godine od 2012.g.

Cjeloviti dokumenti na:http://europa.eu/rapid/press-release_IP-17-4362_en.htm

Izvor: https://ec.europa.eu/

Slika: Google Images