Zajednički istraživački centar pri Evropskoj komisiji (the Joint Research Centre) 24. septembra 2019. je u Briselu objavio novi izvještaj “Promjenjiva priroda rada i vještina u digitalno doba”.

Izveštaj uključuje analizu uticaja tehnologije na tržište rada zasnovanu na dokazima, kao i potrebu prilagodjavanja obrazovnih politika za jačanje digitalnih vještina.

Izveštaj takodje pokazuje da će nove tehnologije transformisati milione poslova u Evropskoj uniji, dok digitalne i poprečne vještine brzo postaju presudne za iskorišćavanje novih poslovnih prilika i radnih mjesta.

Iz izvještaja je istovremeno  vidljivo da će nove tehnologije preoblikovati milione radnih mjesta u Evropskoj uniji, dok digitalne i transverzalne vještine rapidno postaju ključne kako bi se iskoristile novonastale poslovne prilike i nova radna mjesta.

Virtuelni asistent, influencer, developer aplikacija, vozač Ubera, inženjer za automatizovana vozila, producent podcasta, upravljac drona su  samo neka od zanimanja koja do prije 10 godina nijesu postojala.

Šta donosi budućnost? Koje vrste poslova će nestati, koje će se razviti i zašto?

Saznajte   vise ovdje .

 

Slika: Google Images

Izvor: ec.europa.eu