Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja  Crne Gore objavilo je novi IPARD javni poziv za podršku preradi, kroz koji će poljoprivrednicima biti dodjeljeno 15,6 miliona eura bespovratne podrške.

Zainteresovani poljoprivrednici mogu se prijaviti za projekte sa prihvatljivim troškovima koji se kreću  od 40 000 do 1,5 miliona eura, dok podrška iznosi do 50% prihvatljivih troškova. Dodatna sredstva podrške od 10% mogu se dodijeliti za dio prihvatljivih/odobrenih troškova koji se odnosi na upravljanje otpadom, nusproizvodima, prečišćavanje otpadnih voda i iskorišćavanje otpada.

Podrška se dobija nakon što se realizuje cjelokupna investicija.

Prihvatljiva ulaganja uključuju izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje objekata, nabavku opreme, kao i izgradnju, rekonstrukciju ili opremanje postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, uvođenje sistema bezbjednosti hrane i upravljanje kvalitetom proizvoda.

Korisnici IPARD-a mogu biti mikro, mala i srednja preduzeća,  kao i kooperative.

Kroz ovaj poziv prerađivačima je na raspolaganju 15,6 miliona eura bespovratne podrške.

Rok za podnošenje aplikacija je 4.novembar 2019. godine.

Saznajte vise ovdje

http://www.gov.me/naslovna/vijesti-iz-ministarstava/208892/Novi-IPARD-javni-poziv-za-podrsku-preradi-novih-15-6-miliona-eura-bespovratne-podrske.html

Izvor: Vlada Crne Gore

Slika: Google Images