Odbor za praćenje Programa transnacionalne saradnje Interreg Mediteran odobrio je ugovaranje 21 projekta, u iznosu od 53 miliona eura iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA sredstava.

Sprovođenje navedenih projekata ce doprinijeti rješavanju zajedničkih regionalnih izazova u područjima inovacija, ekonomije s niskim nivoom  CO2 i životne sredine.

Program transnacionalne saradnje INTERREG Mediteran ima ukupan budžet od 276 miliona eura, od čega 233 miliona eura iz Evropskog fonda za regionalni razvoj i IPA sredstava, kojim se podstiče part

 

nerstvo javnih i privatnih institucija iz deset zemalja članica Evropske unije: Grčka, Španija, Francuska, Hrvatska, Italija, Kipar, Malta, Portugalija, Slovenija, Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i tri države koje korisnice IPA sredstava: Republika Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora.

Dodatno, uz odabrana tri tematska prioriteta (inovacije, ekonomija s niskom nivoom CO2 i životna sredina),13 država učesnica odlučilo je da u Program integriše međusektorsku osu (4. Jačanje upravljačkih kapaciteta Mediterana) direktno usmjerenu na kapacitete nacionalnih i regionalnih vlasti za konkretan doprinos procesu upravljanja mediteranskim područjem.

Odabrane projekte možete pronaći na : https://interreg-med.eu/news-events/news/detail/actualites/results-of-the-2nd-call-for-proposals/

 

Izvor: https://interreg-med.eu/

 

Slika: Google Images