,,Rezervisati putovanje na internetu je jednostavno, no u slučaju neprilika želite biti sigurni da ste u potpunosti zaštićeni. Nova pravila o putovanjima u paket-aranžmanima sada su prilagođena digitalnom dobu i novim načinima rezervisanja odmora. Putnici će ujedno uživati nova prava i biti dobro zaštićeni u slučaju stečaja putničke agencije. Nova će pravila i putničkim agencijama olakšati prekograničnu ponudu usluga”, izjavila je Vera Jourova, komesarka  za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost polova.

Nova  pravila za potrošače  će imati i druge prednosti. Jedna od prednosti odnosi se na obavezu  preduzeća  da obavijeste putnike nude li paket-aranžman ili povezani putni aranžman te ih uputiti u njihova osnovna prava putem standardiziranih informativnih obrazaca, koji treba da sadrže  jasne informacije o karakteristikama paketa, njegovoj cijeni i svim dodatnim naknadama.

Takođe, preduzeća koja nude paket-aranžmane moraju se osigurati za slučaj nesolventnosti. To jemstvo uključuje vraćanje novca i povratak u domovinu u slučaju stečaja organizatora što se  primjenjuje i na povezane putne aranžmane.

Prema novim pravilima, organizator paket-aranžmana odgovoran je u slučaju neprilika bez obzira na to ko je pružalac usluga putovanja.

Takođe, prema novim pravilima  EU putnici mogu otkazati paket-aranžman iz bilo kojeg razloga uz plaćanje razumne naknade. Putnici mogu besplatno otkazati odmor ako njihovo odredište postane opasno, zbog oružanih sukoba ili elementarnih nepogoda, ili ako se cijena paket-aranžmana poveća za više od 8 % od prvobitne  cijene. Ako se putnici ne mogu vratiti s odmora u previđeno vrijeme,  u slučaju elementarnih nepogoda, osiguran im je smještaj do tri noćenja. Dodatna noćenja pokrivena su u skladu s relevantnim propisima o pravima putnika.

Organizator paket-aranžmana obavezan je i  da pruži pomoć putnicima u nevolji, prije svega informisanjem o zdravstvenim uslugama i konzularnoj pomoći.

Više informacija u Saopštenju Komisije ovdje  

Tekst Direktive o paket aranžmanima i povezanim  putnim aranžmanima  mozete pogledati ovdje .