Države EU-a 2017. nisu naplatile 137 milijardi eura prihoda od PDV-a, procjenjuje se u novoj studiji Evropske komisije objavljenoj 5. septembra 2019.  Takozvani jaz PDV-a, odnosno ukupna razlika između očekivanih prihoda od PDV-a i stvarno naplaćenih iznosa, donekle se smanjio u odnosu na prethodne godine, ali je i dalje vrlo velik, što ukazuje na potrebu za sveobuhvatnom reformom pravila EU-a o PDV-u koju je Komisija predložila 2017., ali i za boljom saradnjom među državama članicama u suzbijanju prevara u vezi s PDV-om. Pravila treba da  budu takva da se preduzećima i trgovcima isplati  da posluju zakonito, sve ovo navodi se  saopštenju Evropske komisije.

Povoljni ekonomski uslovi i neka od kratkoročnih političkih rješenja EU-a doprinijeli su smanjenju jaza PDV-a 2017. Međutim, kako bi ostvarili značajniji napredak, moraćemo sprovesti temeljitu reformu sistema PDV-kako bi ga učinili otpornijim na prevare. Ne odustajemo od naših predloga za uvođenje sveobuhvatnog sistema PDV-a koji pogoduje poslovanju. Države članice ne bi smjele mirno posmatrati kako se gube milijarde zbog kružnih prevara povezanih s PDV-om i nedosljednosti u sistemu, izjavio je komesar  za ekonomske i finansijske poslove, oporezivanje i carinu Pierre Moscovici.

U ovogodišnjoj studiji uveden je novi element, a to je postupak predviđanja kojim se pružaju „brze procjene” za godinu koja prethodi godini objave, tj. 2018.

Brze procjene pokazuju da će se jaz PDV-a 2018. vjerojatno nastaviti smanjivati te pasti ispod 130 milijardi eura i 10 % ukupne poreske  obaveze PDV-a.

U studiji je primijenjena metodologija „odozgo prema dolje” kojom su podaci iz nacionalnih računa upotrijebljeni za procjene manjka prihoda od PDV-a. Primijenjena metodologija s vremenom se usavršavala i postajala preciznija te sada pruža optimalnu kombinaciju tačnosti i procjena, a time i bolju uporedivost rezultata, stoji u saopštenju Evropske komisije.

Integralno saopštenje za medije dostupno je ovdje  .

Izvor:  Evropska komisija

Slika: Google Images