Evropski parlament je 4. oktobra 2018.  glasao  o predlogu pravila o slobodnom protoku ne-ličnih podataka u Evropskoj uniji kojem je osnovica uklanjanje geografskih ograničenja za spremanje i obradu ne-ličnih podataka. Predlog omogućuje kompanijama i javnoj administraciji da podatke spremaju u baze bilo gdje u EU-u.

Novim pravilima želi se podstaknuti slobodni protok podataka čime bi se za evropska preduzeća osigurale uštede vrijedne milijarde eura godišnje i  podstaknuo razvoj.

„Uredba mijenja digitalnu ekonomiju u Evropi, s potencijalom da osigura ogromne uštede za preduzeća  i javne vlasti. Otvara vrata za efikasniji  razvoj vještačke inteligencije, cloud računarstva i analize velikih podataka (big data analysis)“, izjavila  je  Anna Maria Corazza Bildt (EPP, Švedska).

Trenutno zemlje EU-a mogu obavezati kompanije da svoja skladišta podataka drže unutar državnih granica te da tu i obrađuju podatke, što mnoge i rade. Trenutna ograničenja i zakonske nesigurnosti oko transfera podataka (poteškoće pri mijenjanju pružalaca usluga) koštaju EU milijarde eura godišnje. U budućnosti takva ograničenja bi postojala samo kad su u pitanju podaci od pitanja nacionalne sigurnosti. Portabilnost podataka između pružaoca usluga trebala bi osigurati prekograničnu konkurentnost od čega će korist imati preduzeća.

„Nova uredba je veliki korak prema smanjenju protekcionizma u području podataka koje šteti digitalnoj ekonomiji. Moj je cilj da pravila budu jasna, neutralna i dobra u budućnosti“, kaže Corazza Bildt.

Pravila bi vrijedila jedino za ne-lične podatke, koji mogu biti takvi po prirodi ili anonimni privatni podaci (bez elemenata koji mogu poslužiti za identifikaciju pojedinca).

Uredba je komplementarna Opštoj uredbi o zaštiti podataka koja se primjenjuje od 25. maja 2018.

Integralno saopštenje za medije dostupno je ovdje.

 

 

Slika: Google Images

Izvor: http://www.europarl.europa.eu