Evropska komisija je 23. oktobra 2018. predstavila Program rada za 2019. i navela tri glavna prioriteta za predstojeću godinu: brzo postizanje dogovora o podnesenim zakonodavnim predlozima u cilju ostvarenja njenih deset političkih prioriteta, donošenje ograničenog broja novih inicijativa kao odgovor na izazove i predstavljanje nekoliko inicijativa za budućnost Unije s 27 država članica kako bi se učvrstili temelji za snažnu, ujedinjenu i suverenu Evropu.

Predsjednik Jean-Claude Juncker izjavio je: ,,Pozivam Evropski parlament i Savjet da usvoje predloge koje je Komisija dostavila u protekle četiri godine. Građane ne zanimaju predlozi, već propisi koji im daju određena prava. Najbolja poruka koju možemo poslati biračima koji će izići na izbore sljedeće godine bila bi da im dokažemo da im Unija donosi konkretne, opipljive rezultate.”
Program rada za 2019. sadrži samo 15 novih inicijativa, uz 10 novih procjena u okviru programa REFIT za preispitivanje postojećeg zakonodavstva i osiguranje njegove usklađenosti s današnjim potrebama. Kako bi osigurala usmjerenost na rezultate, Komisija u svojem programu rada navodi i 45 prioritetnih predloga u postupku u okviru Zajedničke izjave o zakonodavnim prioritetima koje bi Parlament i Savjet trebali da usvoje prije evropskih izbora.
Komisija takođe predlaže povlačenje odnosno stavljanje van snage 17 predloga u postupku i postojećih propisa.

Komisija svake godine donosi program rada u kojem iznosi popis mjera koje će preoduzeti naredne godine.

Više informacija možete pročitati ovdje .
Saznajte više o prioritetima Komisije za period 2015-2019 ovdje .

Izvor: Evropska komisija