Organizacija za ekonomsku  saradnju i razvoj (OECD) 20. januara 2020.  godine , objavila je zaključke pilot-projekta  pomoću kojeg Evropska komisija i OECD podržavaju  države članice u razvoju i testiranju rješenja za poboljšanje upravljanja fondovima EU-a u svim državama članicama.

Izvještaj sadrži preporuke za tijela zadužena za sprovodjenje kohezionih programa, kao sto su  preporuke za stvaranje odgovarajućih organizacionih struktura, poboljšanje kapaciteta za upravljanje i planiranje, razvoj vještina osoblja i uključivanje korisnika fondova EU-a, preduzeća i socijalnih partnera.

Zaključci izvještaja upotrijebiće se za razvoj namjenskih alata čija je uloga  praktična podrška za tijela nadležna za upravljanje programima koji se finansiraju sredstvima EU-a.

Osim poboljšanja kapaciteta za pripremu i sprovodjenje projekata na terenu, postoje i druge inicijative EU-a za podršku  javnim upravama kao što su trenutni Program podrške strukturnim reformama ili budući Program podrške reformama. Takodje doprinose jačanju kapaciteta i stručnosti javnih uprava u promovisanju  održive infrastrukture i zaštite životne sredine , u skladu s ciljevima Evropskog zelenog plana, navodi se, pored ostalog, u saopštenju Evropske komisije.

Više informacija ovdje https://www.oecd.org/publications/strengthening-governance-of-eu-funds-under-cohesion-policy-9b71c8d8-en.htm

Slika: Google Images

Izvor: ec.europa.eu