Projekat Stars4Media koji  finansira Evropska unija, podržan s 1,2 miliona eura  iz fondova Evropske unije, odabrao je 21 inicijativu koja uključuje 105 medijskih stručnjaka iz 17 zemalja kako bi se ubrzale inovacije i povećala prekogranična pokrivenost.

Evropska unija takodje podržava projekat Istraživačko novinarstvo za Evropu (IJ4EU) s 1,5 miliona eura.

Ove razne inicijative omogućavaju novinarima iz cijele Evrope da kombinuju svoje talente kako bi nas još bolje informisali. Komisija je odlučna da poveća podršku za takve projekte i predstavi nove akcije, posebno za poboljšanje zaštite novinara, kao dio Evropskog akcionog plana za demokratiju koji će usvojiti do kraja godine,”izjavila je potpredsjednica  Evropske  komisije za vrijednosti i transparentnost Vera Jourová.

Podrška Evropske unije, kako je najavila Komisija  pojaviće u obliku novih poziva za podnošenje  prijedloga projekata, koji će biti objavljeni do kraja 2020.godine, posebno Opservatorija za vlasništvo nad medijima, čiji je cilj povećanje transparentnosti na terenu stvaranjem osnove javno dostupni podaci o glavnim medijima. Još će jedan poziv podržati do pet pilot projekata i pripremnih radnji za slobodu medija i istraživačko novinarstvo.

Komisija je, kako se dalje navodi,  prvi put predložila okvir posvećen pluralizmu medija od 61 milion eura u okviru programa  Kreativna Evropa u sljedećem višegodišnjem finansijskom okviru.

Više informacija o projektima koje EU podržava dostupno ovdje  https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/eu-funded-projects-support-media-freedom-and-pluralism-eu,

Vše informacija o budućim pozivima za projekte  ovdje https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/newsroom-agenda/funding-opportunity/supporting-media-and-digital-culture/

Slika: Google Images

Izvor: ec.europa.eu