Nova 5G odnosno peta generacija mobilnih mreža za sad se još testira širom svijeta, a potpuna implementacija infrastrukture očekuje se od 2020. godine na dalje.

Nova 5G mreža biće brža za čak hiljadu puta od 4G mreže. Imaće veću efikasnost uređaja, veću pouzdanost mreže , kao i mogućnost spajanja do milion uređaja na kvadratnom kilometru. Jednostavnije rečeno, imaćemo vrlo brzi internet i stabilnu vezu bez pucanja. Smanjiće se kašnjenje signala, čime će se poboljšati i način gledanja prenosa uživo, kao što je to gledanje fudbalske utakmice ili muzičkog festivala. Ipak, sama 5G tehnologija nudi mnogo više od bržeg interneta i uživanja u zabavnom sadržaju.Globalni prihodi 5G tehnologije u 2025. procjenjuju se na 225 milijardi eura, stoga je ona ključna za konkurentnost Evrope na globalnom tržištu. Od izuzetne je važnosti da se 5G mreža jednako omogući u svim državama članicama EU-a, kako bi sve imale jednaku mogućnost digitalnog napretka i time pridonijele globalnoj konkurentnosti EU-a kao cjeline. Pritom, pitanje ciber sigurnosti je od strateškog značenja.

Evropska komisija predložila je usklađen pristup i operativne programe na nacionalnom i EU nivou, u kojima je predloženo da svaka država članica napravi procjenu rizika infrastrukture ažurirajući postojeće sigurnosne zahtjeve za pružaoce  mrežnih usluga. Države članice treba da  razmijenjuju informacije i uz podršku Evropske komisije i Evropske agencije za sigurnost na internetu (ENISA) dovrše procjenu rizika. Na osnovu dovršene procjene, članice treba da  dogovore  usklađene mjere za smanjenje rizika, primjenjive na nacionalnom nivou .

Procitajte  više ovdje.

Izvor Evropska komisija