Evropska komisija je 22. decembra 2020. donijela nova pravila o uvozu i izvozu plastičnog otpada i njegovom prevozu unutar Evropske unije.

Novim se pravilima zabranjuje izvoz plastičnog otpada iz Evropske unije  u zemlje koje nisu članice OECD-a,osim čistog plastičnog otpada koje se šalje na recikliranje.

Izvoz plastičnog otpada iz EU u zemlje OECD-a te uvoz u EU takode ce se strožije kontrolisati.

„Ovim novim pravilima šalje se jasna poruka da u EU-u preuzimamo odgovornost za svoj otpad. Izvoz plastičnog otpada dopuštaće se samo pod vrlo strogim uslovima. Izvoz nerazvrstanog plastičnog otpada u zemlje koje nisu članice OECD-a biće sasvim zabranjen. To je važan korak u borbi protiv zagadjenja plastikom, prelasku nakružnu ekonomiju  i postizanju ciljeva evropskog zelenog plana,” izjavio je  komesar za  životnu sredinu, okeane i ribarstvo Virginijus Sinkevicius.

Posljednjih deset godina povećala se nekontrolisana trgovina plastičnim otpadom, na štetu životne sredine i javnog zdravlja. Novim pravilima trebalo bi se stati na kraj izvozu problematičnog plastičnog otpada u treće zemlje koje često nemaju kapacitete ni standarde da bi njime upravljale na održiv način, objavila je Evropska komisija, objavila je, pored ostalog, Evropska komisija.

To je takođe jedna od glavnih obaveza evropskog zelenog plana i novog akcionog plana za kružnu ekonomiju .

Nova pravila stupiće na snagu 1. januara 2021. Dodatne informacije i pojedinosti o njihovoj primjeni dostupno ovdje

https://ec.europa.eu/environment/news/plastic-waste-shipments-new-eu-rules-importing-and-exporting-plastic-waste-2020-12-22_hr

Slika: Google Images

Izvor: ec.europa.eu