Pčele i pčelari: Poslanici Evropskog parlamenta, traže da države članice više investiraju u zdravlje pčela, eliminišu krivotvorenje meda i podrže pčelare u EU.

Poslanici Evropskog parlamenta   pozivali su  na:uspostavljanje  akcionog plana za borbu protiv smrtnosti pčela; promovisanje istraživačkih projekta evropskog pčelarstva, te uključivanje svih relevantnih proizvodača lijekova u istraživanje lijekova za pčele; kao i ukidanje odobrenja onih aktivnih supstanci u pesticidima koje ugrožavaju zdravlje pčela.

Ojačati podršku pčelarima i promovisati pčelinje proizvode

Potrebno je povećati financijsku podršku pčelarima za 50%, posebno kako bi se nadoknadili gubitci u proizvodnji profesionalnih pčelara i gubitci pčelinjih kolonija.

Pozdravljaju inicijativu „Evropski medeni doručak” te podsticu države članice da povećaju ušešće lokalnih proizvodaca meda u školskim programima, te korišćenje meda u terapeutske svrhe.

Zaustaviti uvoz krivotvorenog meda

Kako bi se osiguralo da uvezeni med zadovoljava visoke standarde EU-a, potrebno je uskladiti granične inspekcije i provjere na jedinstvenim tržištu, testirati sav uvezeni med, te ojačati zahtjeve u pogledu sljedivosti meda.

Med i drugi pčelinji proizvodi u budućim sporazumima o slobodnoj trgovini trebali bi se označiti kao „osjetljivi proizvodi” jer bi direktna  tržišno natjecanje izložilo pčelarski sektor EU-a pretjeranom ili neodrživom pritisku. Poslanici  stoga traže od Komisije da te proizvode izuzme iz područja primjene sporazuma o slobodnoj trgovini.

Kontekst

U Evropi ima oko 600 000 pčelara koji proizvode oko 200 hiljada tona meda godišnje, te je Evropa drugi najveći svjetski proizvodač nakon Kine.

Najveći proizvođači u EU su Rumunija, Španija i Madarska, slijede Njemačka, Italija i Grčka.

EU godišnje uvozi oko 200 000 tona meda, najviše iz Kine, Ukrajine, Argentine i Meksika.

Među uzorcima meda u državama članicama ispitanim u Zajedničkom istraživačkom centru otkriveno je da 20 % uzoraka uzetih na vanjskim granicama EU-a ne odgovara EU kriterijima, a u 14 % uzoraka otkriven je dodani šećer.

Izvor: http://www.europarl.europa.eu

Slika: Google Images