Evropska komisija je 13. jula 2020. objavila nove smjernice  kako bi Evropljani  uz pomoć nastavnog osoblja i poslodavaca stekli digitalne vještine potrebne za opstanak na tržištu rada nakon pandemije koronavirusa.

Socijalno distanciranje je proteklih mjeseci promijenilo način na koji komuniciramo, istražujemo i inoviramo na radnom mjesto i moramo svim građanima pružiti odgovarajuće digitalne vještine kako bismo i dalje mogli poslovati na taj način. Podrška za upravljanje digitalnom tranzicijom je u sredistu  evropskog programa vještina, izjavila je Mariya Gabriel, komesarka za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade.

Izvještaj DigComp na radnom mjestu i njegove Smjernice sadrže praktične korake, ključne mjere, savjete i internetske resurse za najprikladniju implementaciju Evropskog okvira digitalnih kompetencija (DigComp), od obrazovanja do održivog zapošljavanja i preduzetništva.

U studijama slučaja u Izvještaju prikazani su praktični primjeri razvoja digitalnih kompetencija, a u Vodiču za implementaciju navode se posebne smjernice, primjeri i korisni resursi za upotrebu DigCompa.

Evropska komisija će na jesen predstaviti ažurirani akcioni plan za digitalno obrazovanje i komunikaciju o stvaranju evropskog prostora obrazovanja, navodi se, pored ostalog,  u saopštenju.

Više informacija dostupno ovdje.

Slika: Google Images

Izvor: ec.europa.eu