Zabrinuti zbog nedavnog povećanja broja pozitivnih slučajeva bolesti COVID-19 širom Evrope, poslanici u Evropskom parlamentu izrazili su žaljenje zbog toga što države članice nisu izvukle pouke iz početka krize te su ponovo preduzele različite i nekoordinirane mjere. U Rezoluciji Evropskog parlamenta usvojenoj 17. septembra 2020. ističe se  nedostatak usklađene metodologije za prikupljanje i procjenu podataka o broju zaraženih osoba, što dovodi do različitih procjena zdravstvenih rizika i ograničenja slobodnog kretanja osoba koje putuju iz drugih zemalja EU.

Parlament Evropske unije  je pozvao države članice da:

  • ustanove istu definiciju pozitivnih slučajeva bolesti COVID-19, smrti od kovida i oporavka od zaraze
  • uzajamno priznaju rezultate testova u svim državama članicama
  • smanje nerazmjerno vrijeme čekanja na testove
  • odrede jedinstveni period karantina
  • prema potrebi koordiniraju ograničenja putovanja u skladu s predlogom Komisije
  • što prije razgovaraju o tome kako se vratiti na režim potpuno funkcionalnog schengenskog područja, bez kontrola na unutrasnjim granicama i planova za nepredviđene situacije.

Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) trebao bi da bude  zadužen za procjenu rizika od širenja virusa i objavljivanje nedeljno  ažurirane karte rizika (po regiji) upotrebom zajedničkih oznaka u boji, na osnovu podataka koje pružaju države članice, zahtijevaju poslanici Evropskog parlamenta, koji istovremeno  smatraju da bi Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti trebao što prije   da dobije  više resursa i osoblja.

Takođe, poslanici Evropskog parlamenta ukazuju da su zajedničke definicije, zdravstveni kriterijumi i metodologije ključni za efikasnu borbu protiv aktualne pandemije i njenih ekonomskih posljedica u EU.

Više informacija dostupno ovdje

https://www.europarl.europa.eu/news/hr/press-room/20200910IPR86818/covid-19-drzave-clanice-trebaju-uskladiti-zdravstvene-procjene-i-mjere

Izvor: Evropski parlament