Crna Gora je na dvanaestoj Međuvladinoj konferenciji koja je održana 10. decembra 2018. u Briselu, otvorila pregovaračko poglavlje, 27 – Životna sredina i klimatske promjene.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han je ocijenio da je otvaranje pregovora u poglavlju 27 još jedan značajan korak naprijed na evropskom putu Crne Gore.

Ministar vanjskih poslova Crne Gore, Srđan Darmanović je ukazao da je otvaranje poglavlja dokaz kontinuirane i snažne posvećenosti Crne Gore procesu evropske integracije.

Politika Evropske unije u oblasti životne sredine zasniva se na načelima preventivnog djelovanja, načelu „zagađivač plaća“, borbi protiv narušavanja životne sredine na samom izvoru zagađenja, zajedničkoj odgovornosti između EU i država članica i uključivanju zaštite životne sredine u druge politike EU.

Propisi EU iz oblasti životne sredine su izuzetno obimni i čine približno jednu trećinu ukupnog broja propisa EU. Riječ je o tehnički i finansijski najzahtjevnijem pregovaračkom poglavlju.

Više informacija možete podgledati ovdje.