Evropska komisija je juče, 14. februara 2018. godine, uoči neformalnog sastanka čelnika koji će se održati 23. februara,  predstavila različite opcije – i njihove finansijske posljedice – za nov i moderan dugoročni budžet EU-a, kojim se mogu efikasno ostvariti prioriteti za period nakon 2020.

„Budžeti nisu puko knjigovodstvo. Važni su prioriteti i ciljevi. Oni našu budućnost pretaču u brojke. Zato je najvažnije da se dogovorimo kakvu Evropu želimo. Potom države članice svoje ambicije moraju podržati odgovarajućim finansijskim sredstvima. I premda svi moramo shvatiti da u predstojećoj raspravi postupanje po ustaljenom scenariju nije opcija, ja čvrsto vjerujem da možemo riješiti nerješivo i dogovoriti takav budžet da svi budu neto dobitnici, ”izjavio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Na sastanku 23. februara čelnici Evropske unije raspravljat će o tome kako adekvatno finansirati i ostvariti prioritete Unije koje su utvrdili 16. septembra 2016. u Bratislavi i 25. marta 2017. u Rimskoj deklaraciji. Utvrđivanje zajedničkih prioriteta i obezbijediti  ono što je potrebno za njihovo ostvarivanje neodvojivi su elementi jedne cjeline.

Komisija svoj doprinos toj važnoj raspravi daje na tri načina.

Prvo, prezentacijom neophodnih činjenica o budžetu EU-a, koristima od njega, postignućima i dodatoj vrijednosti.

Drugo, predstavljanjem scenarija koji ilustriraju finansijske posljedice različitih mogućih političkih rješenja.

I treće, upućivanjem na posljedice koje bi za studente, istraživače, infrastrukturne projekte i mnoge druge imalo odgađanje donošenja budžeta EU-a.

Modernizacija i finansiranje budžeta EU-a

Evropska komisija predstavlja i opcije za modernizaciju budžeta EU-a, na primjer mogućim jačanjem veze između  ciljeva budžeta EU-a i načina finansiranja budžeta. Dalje, predstavlja mogućnosti za jačanje veze – što se često naziva „uslovom” – između finansiranja sredstvima EU-a i poštovanja temeljnih vrijednosti EU-a.

Vremenski okviri jesu važni – za građane i preduzeća

Brz politički dogovor o novom, modernom budžetu EU-a bit će od ključne važnosti kako bi se pokazalo da je Unija spremna ostvariti pozitivan politički program iz Bratislave i Rima.

Povjerenik za budžet i ljudske resurse Günther H. Oettinger izjavio je: „Ne smijemo ponoviti nesretno iskustvo iz 2013. kad je aktualni budžet donesen sa znatnim zakašnjenjem.Kada bi se takvo zakašnjenje ponovilo, više od 100 000 projekata koji se finansiraju sredstvima EU-a – u ključnim područjima kao što su poslovna podrška, energetska efikasnost, zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna uključenost – ne bi mogli započeti na vrijeme i stotine hiljada mladih ljudi ne bi 2021. moglo iskoristiti program razmjene Erasmus+.”

Rano postizanje suglasnosti ne samo da je politički poželjno nego i neophodno iz praktičnih razloga. Partneri i korisnici finansijskih sredstava EU-a – od studenata i istraživača do infrastrukture, zdravstvene zaštite ili energetskih projekata – te nacionalna i regionalna tijela zaslužuju i trebaju pravnu i finansijsku sigurnost. Komisija skreće pažnju čelnika na konkretne primjere negativnih posljedica koje bi odlaganje imalo za građane i preduzeća diljem EU-a. Komisija vjeruje da se nesretno iskustvo s kasnim donošenjem aktualnog budžeta EU-a – zbog čega je došlo do znatnih kašnjenja pokretanja novih programa i, posljedično, kašnjenja ostvarivanja prioriteta finansiranja – ne bi smjelo ponoviti.

Evropska komisija će svoj službeni predlog sljedećeg dugoročnog budžeta EU-a za period nakon 2020. podnijeti u maju 2018. U međuvremenu Komisija će nastaviti da  sluša mišljenja svih aktera o prioritetima EU-a, među ostalim putem javnih savjetovanja pokrenutih u januaru 2018.

Izvor: https://ec.europa.eu/

Slika: Google Images