Evropska komisija je 20. maja 2020. godine, donijela dvije nove strategije: sveobuhvatnu Strategiju za bioraznolikost, čiji je cilj vratiti prirodu u naše živote, i Strategiju „od polja do stola” za pravedan, zdrav i ekološki prihvatljiv prehrambeni sistem, koje se međusobno dopunjavaju i združuju prirodu, poljoprivrednike, preduzeća i potrošače u zajedničkom zalaganju za konkurentno održivu budućnost.

U obje strategije građani su na prvom mjestu: cilj je poboljšati zaštitu kopna i mora, obnoviti narušene ekosisteme i učvrstiti položaj Evropske unije kao predvodnice na međunarodnoj sceni u zaštiti bioraznolikosti i izgradnji održivog prehrambenog lanca.

Komisija je  pozvala Evropski parlament i Savjet EU  da podrže ove dvije strategije i njihove obaveze, a sve građane i zainteresovane strane  da se uključe u široku javnu raspravu.

U Evropskom zelenom planu, koji je Komisija Ursule von der Leyen predstavila 11. decembra 2019., utvrđen je ambiciozan plan za klimatski neutralnu kružnu ekonomiju u kojoj ekonomski rast nije povezan s korišćenjem resursa.

Više informacija dostupno ovdje.

 

 

Slika: Google Images

Izvor: ec.europa.eu