Evropska komisija  je  12. oktobra  2018. objavila  pregled potrošačkih tržišta 2018. u kojem se prati kako potrošači u EU-u ocjenjuju uspješnost 40 sektora robe i usluga.

Povjerenje potrošača nije poraslo u odnosu na pregled za 2016. U većini država članica EU-a telekomunikacije, finansijske usluge i komunalne usluge (voda, plin, struja, poštanske usluge) ostaju područja s najviše problema, dok  usluge lične  njege (frizerski saloni, spa centri), smještaj tokom odmora i odmori u paket-aranžmanima uživaju visoko povjerenje potrošača.

Kao najproblematičnija područja potrošaci izdvajaju internetske usluge i usluge mobilne telefonije. Prošle je godine u tim sektorima na teškoće naišlo 20,3 % (internet) odnosno 17,5 % (mobilni ) potrošaca. Među drugim područjima na koja se žali više od 10 % potrošača su: televizijska pretplata, fiksna telefonija, prodaja IKT i elektronske robe, željeznički i gradski promet, korišćeni automobili, nekretnine, poštanske usluge, novi automobili, najam automobila i usluge popravke automobila.

Potrošači imaju najmanje povjerenja u sektor nekretnina i  korišćenih automobila. Svega 38 % potrošača smatra da se pružaoci usluga u sektoru nekretnina pridržavaju propisa o zaštiti potrošača, dok za sektor  korišćenih  automobila to smatra 36 % potrošača.

Potrošački pregledi pokazuju što potrošači u EU-u misle o funkcinisanju jedinstvenog tržišta. Objavljuju se od 2008., a njihova je svrha bolje pratiti učinke na potrošače te prikupiti dokaze za oblikovanje politika.

Postoje dvije vrste pregleda, koji se objavljuju naizmjenično svake godine i baziraju  se na anketama koje se sprovode na reprezentativnom uzorku iz cijele EU:

Pregled potrošačkih tržišta prati uspješnost više od 40 potrošačkih tržišta na osnovu  ključnih pokazatelja kao što su povjerenje u usklađenost prodavača s propisima o zaštiti potrošača, uporedivost ponuda, izbor trgovaca/dobavljača, opseg u kojem su ispunjena očekivanja potrošača i šteta koju su potrošaci pretrpjeli na tržištu. Prate se i analiziraju i drugi pokazatelji, kao što su promjena dobavljača i cijene.

Pregled potrošačkih uslova prati nacionalne uslove za potrošače u tri oblasti: znanje i povjerenje; usklađenost i sprovošenje;  rješavanje pritužbi i sporova.

Integralno saopštenje za medije dostupno je ovdje .

Saznajte više  ovdje. 

 

Izvor: https://ec.europa.eu/

Slika: Google Images