Predviđa se nastavak rasta evropskog ekonomije u 2019. sedmu godinu zaredom i očekuje rast realnog BDP-a u svim državama članicama EU-a. Imajući u vidu stalnu globalnu neizvesnost, evropska ekonomija treba da se oslanja na unutrašnju ekonomsku aktivnost.. Očekuje se da ce se rast ponovo nastaviti sljedeće godine, objavila je Evropska komisija u svojim Proljećnim prognozama za tekuću godinu.

Evropska ekonomija  pokazuje otpornost u nepovoljnom vanjskom okruženju, uključujući trgovinske napetosti. Očekuje se da će se rast u svim državama članicama EU-a nastaviti i da će se sljedece godine ubrzati zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji, stalnom rastu zaposlenosti i niskim troškovima finansiranja. Međutim, rizik od pogoršanja ekonomskih izgleda i dalje je značajan. Kada je riječ o situaciji u svijetu, dodatno su se zaoštrili trgovinski sukobi i istaknule slabosti na tržištima u usponu, posebno u Kini. U Evropi bismo trebali  da budemo  pripravni na mogući Brexit „bez dogovora”, političku neizvjesnost i mogući povratak negativne sprege banaka i državnog finansiranja, izjavio je  potpredsjednik Komisije nadležan za euro i socijalni dijalog kao i za finansijsku stabilnost, finansijske usluge i uniju tržišta kapitala Valdis Dombrovskis.

Pierre Moscovici, komesar za   ekonomske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je:  Evropska ekonomija  nastaviće da raste u 2019. i 2020. Rast je i dalje pozitivan u svim državama članicama. Neprestano nam pristižu dobre vijesti u vezi sa zapošljavanjem, uključujuci rast plata. To znači da se evropska ekonomija dobro nosi s nepovoljnim globalnim okolnostima i stalnom nesigurnosti.

Rastom zarada, blagom inflacijom i dobrim uslovima finansiranja BDP svih zemalja članica EU-a ove godine trebao bi  da poraste 1,4 %, dok bi eurozona trebala  da raste 1,2 %. U 2020. rast bi trebao ubrzati na 1,6 % u EU i 1,5 % u eurozoni.

Nezaposlenost će u ovoj godini ostati na nivou od 6,4 %, što je najniža stopa rasta otkada se prati zajednička statistika, tj. od 2000. godine. Nova rekordno niska nezaposlenost od samo 6,2 % očekuje se 2020. godine.

Inflacija ce i dalje biti obuzdana i ove godine ostaće na 1,6 %, s tendencijom rasta na 1,7 % iduće godine, ponajprije zbog očekivanog rasta cijena energenata.

Integralni  tekst saopštenje  za medije nalazi se ovdje .

Cijeli dokument  dostupan na https://ec.europa.eu/info/business-economy-euro/economic-performance-and-forecasts/economic-forecasts/spring-2019-economic-forecast-growth-continues-more-moderate-pace_en

Izvor Evropska komisija

Slika Google