Evropska komisija  je  25. oktobra 2018.  predstavila novi alat za podršku digitalnoj nastavi i učenju u školama.

Projekat SELFIE (Self-reflection on Effective Learning by Fostering the use of Innovative Educational Technologies, razmišljanje o efikasnom učenju promovisanjem upotrebe inovativnih obrazovnih tehnologija), dostupan je 76,7 miliona učenika i nastavnika u 250 000 škola u EU-u, a učestvovanje  u njemu je dobrovoljno.

Zasad funkcioniše na 24 službena jezika EU-a, a druge jezičke verzije uvest će se naknadno. Sve zainteresirane škole (viši razredi osnovnih škola i srednje škole) mogu se prijaviti na SELFIE platformu i analizirati sopstveni rad u ovoj oblasti.

SELFIE je već dostupan u školama u Srbiji, a početkom iduće godine bi će dostupan u svim zemljama Zapadnog Balkana, stoji u Saopšenju Komisije.

Prva konferencija o projektu SELFIE organizirat ce se u Madridu 4. i 5. aprila  2019. u saradnji sa španskim ministarstvom obrazovanja.

SELFIE je jedna od 11 inicijativa iz Akcionog  plana za digitalno obrazovanje, koji je Komisija predstavila u januaru 2018. godine. Akcionim  planom nastoje se poboljšati digitalne vještine u Evropi i podržati inovativna primjena digitalnih tehnologija u nastavi i učenju.

Više informacija mozete pogledati ovdje.

Integralno saopštenje za medije dostupno je ovdje .

 

Izvor: https://ec.europa.eu/

Slika: Google Images