„Evropska nagrada za promovisanje preduzetništva 2018“ (European Enterprise Promotion Awards – EEPA 2018), je priznanje kojim Evropska komisija svake godine nagrađuje projekte-inicijative koje s ciljem podsticanja preduzetništva i razvoja male privrede, sprovode javna tijela samostalno ili u javno-privatnom partnerstvu s preduzetnicima.

Ova nagrada pokrenuta je kako bi se kroz primjere najboljih politika i praksi otvorile nove mogućnosti za lokalnom i regionalnom nivou s ciljem razvoja preduzetništva, zapošljavanja i zadržavanja stanovništva u njihovim sredinama.

Od 2006. Evropska nagrada za promovisanje  preduzetništva nagrađuje izvrsnost u promociji  malog preduzetništva na nacionalnom , regionalnom i lokalnom nivou.  Otkad se dijele nagrade prijavilo se više od 2.800 projekata i koji su pomogli stvaranje više od 10.000 novih firmi.

Ciljevi nagrade su priznavanje uspješnih aktivnosti i inicijativa za promovisanje preduzetništva, izlaganje i dijeljenje primjera najbolje politike i primjera preduzetništva, povećanje svijesti o ulozi preduzetnika u evropskom društvu te podsticanje i promicanje potencijalnih preduzetnika.

U takmičenju  za dodjelu EEPA 2018 nagrade učestvuje 28 zemalja članica Evropske unije, Island, Norveška, Srbija i Turska.

Poziv je otvoren za: nacionalne organizacije, gradove i opštine, regije i zajednice, javno-privatna partnerstva tijela javne vlasti i preduzetnika,obrazovne programe i poslovne organizacije.

Dodijelit će se dvije vrste EEPA nagrada:

  1. Pobjednicima u svakoj od ukupno šest kategorija
  2. Glavnom pobjedniku – Velika nagrada žirija (za kandidata odnosno projekt/inicijativu iz bilo koje od šest kategorija, koji je ocijenjen kao najkreativniji i najposticajniji za promociju preduzetništva i male privrede u Evropi)

EEPA 2018 šest kategorija:

  1. Promovisanje preduzetničkog duha
  2. Ulaganje u preduzetničke vještine
  3. Poboljšanje poslovnog okruženja
  4. Podsticanje internacionalizacije poslovanja
  5. Podrška razvoja zelenih tržišta i efikasnosti resursa
  6. Odgovorno i uključivo preduzetništvo

Evropska komisija bira članove Evropskog žirija koji razmatra prijave svih zemalja koje učestvuju u EEPA 2018 i vrši odabir na  nivou EU.

Prijave se moraju odnositi na nedavne projekte/inicijative koji su uspješno završeni a trajali su najmanje dvije godine ili postojeće projekte/inicijative koji su još uvijek u toku ali se uspješno sprovode te je mjerljiv njihov rezultat/uticaj na razvoj npr. grada/opštiine u periodu od dvije godine.

Rok za dostavu prijava je 11. maj 2018. godine!

Više informacija na https://ec.europa.eu/growth/smes/support/enterprise-promotion-awards_hr