Francuski grad Nantes Evropska prijestolnica inovacija 2019.

Komisija je na Evropskim danima istraživanja i inovacija objavila da je sjeverozapadni francuski grad Nantes evropska prijestolnica inovacija 2019. Nantesu je ta nagrada dodijeljena kao priznanje za izuzetnu sposobnost iskorištavanja inovacija radi poboljšanja života građana koji u njemu žive te zbog otvorenog i saradničkog modela upravljanja. Uz ovu  ide i novčana nagrada od milion eura koja se finansira iz Horizon 2020.

Ovogodišnji konkurs  za evropsku prijestolnicu inovacija započeo je u  februaru  2019. Mogli su da učestvuju gradovi s više od 100 000 stanovnika iz država članica EU-a i zemalja pridruženih Horizonu 2020. Prijavilo se 28 gradova iz 16 zemalja.

Nezavisni žiri u kojem su bili stručnjaci s različitih univerziteta, preduzeća, neprofitnog i civilnog sektora, odabrali su pobjednika i još pet nagrađenih gradova.

Ostali nagrađeni gradovi – Antwerpen (Belgija), Bristol (Ujedinjena Kraljevina), Espoo (Finska), Glasgow (Ujedinjena Kraljevina) i Rotterdam (Nizozemska) – dobili su po 100 000 eura za promovisanje i širenje inovacione prakse.

Prema kriterijima za dodjelu – eksperimentisanje, angažovanje, proširivanje, osnaživanje – analiziralo se kako gradovi  pomoću inovacija i novih tehnologija odgovaraju na društvene izazove, angažuju šire lokalne zajednice u postupke donošenja odluka te kako poboljšavaju život svojih građana.

Prvi konkurs održan je 2014. Dosad su pobijedili Barselona (2014.), Amsterdam (2016.), Pariz (2017.) i Atina (2018.). Nagrade se dodjeljuju u okviru Horizon 2020. Okvirnog programa EU-a za istraživanja i inovacije.

Naredni  konkurs za evropsku prijestolnicu inovacija pokrenuće se u prvom tromjesečju 2020.

Više o ovom na https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/hr/ip_19_5789

 

Izvor: https://ec.europa.eu

Slika: Google Images