Evropska komisija planira i predlaže budućnost programa Horizont  2020 i nakon 2020. godine. Program za istraživanje i inovacije u sljedećem bi se finansijskom  periodu  trebao zvati Horizont Evropa uz  očekivanje  se da ce Horizont  Evropa proizvesti više novog znanja i novih tehnologija, podstičući naučnu izvrsnost i da će imati pozitivan učinak na rast, trgovinu i ulaganja te znatan učinak na društvo i životnu sredinu. Za svaki euro uložen u okviru programa mogao bi se u roku od 25 godina ostvariti povrat u iznosu do 11 eura. Očekuje se da će ulaganja Unije u istraživanje i razvoj omogućiti otvaranje, prema procjenama, do 100 000 radnih mjesta.

Predložena su budžetska sredstva od 100 milijardi eura za period  od 2021. do 2027. godine što uključuje 97,6 milijardi eura za program Horizont  Evropa (od kojih ce 3,5 milijardi eura biti dodijeljeno u okviru fonda InvestEU) i 2,4 milijarde eura za program Euratom.

Komisija je najavila i neke novosti u sprovođenju programa Horizont – udvostručit će se podrška za države članice koje zaostaju kako bi ih se podstaklo na ispunjavanje nacionalnih potencijala za istraživanje i inovacije. U tu svrhu pronalazit će se nacini za sinergijsko korištenje Horizonta te strukturnih i kohezionih fondova čime ce se olakšati koordinacija i kombinovanje finansiranja.

U sprovođenju  programa Horizont  Evropa Komisija ce sprovoditi načelo otvorene nauke te će se zahtijevati otvoren pristup publikacijama i podacima. Time ce se povećati inovacioni potencijal rezultata ostvarenih uz finansiranje Evropske unije. Takođe, kao i u predlozima transformacije ostalih programa Unije, Komisija će sprovoditi pojednostavljena pravila kako bi se smanjilo administrativno opterećenje korisnika programa.

 

Sažetak izmjena programa Horizont 2020 u Horizont Evropa pogledajte ovdje https://ec.europa.eu/commission/sites/beta-political/files/budget-may2018-research-innovation_en.pdf

Izvor: Evropska komisija