Oblikovanje budućnosti moto je nove strategije Evropske komisije u oblasti upravljanja podacima i veštačke inteligencije, koje je 19. februara 2020. predstavila Evropska komisija. Strategije predviđaju evropsko društvo koje pokreću digitalna rješenja koja ljude stavljaju na prvo mjesto, otvaraju nove mogućnosti za preduzeća i podstiču razvoj pouzdane tehnologije za podsticanje otvorenog i demokratskog društva i vitalne i održive ekonomije. Digitalne tehnologije su ključni faktor u borbi protiv klimatskih promjena i postizanja zelene tranzicije, navodi se u saopštenju  Komisije.

Komisija će kasnije ove godine predstaviti  zakon  o digitalnim uslugama i akcioni plan za evropsku demokratiju, kao i predložiti reviziju uredbe o eIDAS-u o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije na unutrašnjem tržištu  i ojačati sajberbezbjednost, a Evropa će nastaviti da gradi saveze sa globalnim partnerima, koristeći svoju regulatornu moć, izgradnju kapaciteta, diplomatiju i finansije za promociju evropskog modela digitalizacije, navodi se dalje u saopštenju.

Danas predstavljamo ambiciju da oblikujemo digitalnu budućnost Evrope. Ona obuhvata sve od sajberbezbjednosti, do ključne infrastrukture, od digitalnog obrazovanja do sticanja vještina, od demokratije do medija. Želimo da digitalna Evropa odražava najbolje elemente Evrope, otvorenost, pravednost, raznolikost i pouzdanost, izjavila je  predsjednica Komisije Ursula von der Leyen .

Saznajte više  ovdje.

 

Slika: Google Images

Izvor: ec.europa.eu