Ministarka nauke Crne Gore, dr Sanja Damjanovic, 8. februara 2019.  u Briselu,   s Evropskim komesarom za nauku i inovacije, g-dinom Karlosom Moedašom, razgovarala  o trenutnom statusu aktivnosti na regionalnom projektu “Uspostavljanje Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope – SEEIIST”, kao i o pripremnim  aktivnostima za početak sljedeće faze projekta- Faze izrade detaljne Studije dizajna, koju će Evropska komisija – Generalni direktorat za istraživanja i inovacije (DG RTD) podržati sredstvima u iznosu od milion eura.

Damjanovic je predstavila i napredak u procesu izrade Strategije pametne specijalizacije, ističući potpunu posvećenost Crne Gore ovom važnom zadatku koji realizuje uz podršku Generalnog direktorata Udruženi istraživački centar (JRC). Ukazala je  i na značaj Instrumenta za podršku politikama (PSF) Evropske komisije, putem koga Crna Gora radi na unapređenju nacionalnog inovativnog ekosistema, s posebnim fokusom na inovativne start-apove.

Komesar Moedaš je prihvatio učešće na Kick-off sastanku koji će biti održan u Crnoj Gori i pohvalio  napredak Crne Gore u procesu pripreme Strategije pametne specijalizacije, posebno ističući da je Crna Gora za  kratko vrijeme uspjela da pripremi kvalitetan strateški dokument, čime je stekla uslove da najvjerovatnije postane prva pridružena zemlja koja će usvojiti ovu strategiju. Komesar je, takođe,  izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora na najbolji način iskoristila PSF instrument u kontekstu osnove za izradu nacionalnog okvira za kreiranje boljeg ambijenta za inovativnu djelatnost u državi, stoji, pored ostalog u saopštenju za medije.

Integralno saopštenje za medije dostupno je na sajtu Vlade , koje možete pogledati ovdje.