Evropska komisija i Evropska investiciona banka (EIB) 29. aprila 2019. predstavile su paket mjera u vrijednosti od 1 milijarde EUR posebno namijenjen mladim poljoprivrednicima. Banke su u 2017. odbile 27 % zahtjeva za kredit koje su podnijeli mladi poljoprivrednici u EU-u, dok za druga poljoprivredna gazdinstva  taj procenat iznosi samo 9 %.

Paketom u vrijednosti od 1 milijarde EUR, koji su najavili komesar  za poljoprivredu Phil Hogan i potpredsjednik EIB-a Andrew McDowell, nastoji se povećati pristup finansiranju za poljoprivrednike EU-a, posebno one mlade.

Programom će na nivou država članica upravljati banke i društva za leasing koja posluju širom EU-a. Banke učesnice treba da alociraju  jednaka sredstva kao i EIB, čime bi ukupan iznos mogao doseći dvije  milijarde EUR, a prednost bi  trebalo dati mladim poljoprivrednicima.

U okviru programa ukloniće se brojni postojeći nedostaci s kojima se poljoprivrednici suočavaju i  on će nuditi:

  • niže kamatne stope
  • duže rokove (do pet godina) za početak otplate kredita
  • duže rokove (do 15 godina) za povrat cijelog iznosa kredita
  • dodatnu fleksibilnost, zavisno od uslova, kako bi se odgovorilo na nestabilnost cijena u poljoprivrednom sektoru i time osiguralo da poljoprivrednici mogu otplaćivati kredite i u teškim periodima (period odmora/odgađana, u kojem poljoprivrednici nekoliko mjeseci neće morati otplaćivati kredit).

Ovaj novi program kreditiranja dio je zajedničke inicijative za mlade poljoprivrednike koju su pokrenuli Evropska komisija i EIB, a cilj joj je spojiti postojeću podršku  iz Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) s finansijskim sredstvima i stručnosti EIB-a.

Uz paket kredita ta inicijativa uključuje i dalju upotrebu bespovratnih sredstava EPFRR-a za mlade poljoprivrednike i novoosnovana preduzeća, koja se mogu koristiti za subvencije kamatnih stopa ili za tehničku pomoć, u kombinaciji s finansijskim instrumentima.

Osim toga, EIB i Evropski investicijski fond (EIF) upravljačkim tijelima pružaju savjetodavnu podršku  i stručno znanje.

Više inormacija ovdje .

 

Izvor: Evropska  komisija

Slika: Google Images