Savjet  EU donio nova pravila  o sistemu obilježavanja  guma

Savjet EU je  nedavno donio Uredbu kojom se se uspostavlja okvir za pružanje usaglašenih informacija o parametrima guma putem objeležavanja, kako bi se krajnjim korisnicima omogućilo da donesu ekonomične i ekološki prihvatljive odluke prilikom kupovine guma u ​​cilju poboljšanja bezbjednosti, zdravlja i ekonomije i životne sredine u drumskom saobraćaju, promovišući dugotrajne i sigurne gume koje omogućavaju efikasnu potrošnju goriva i nizak nivo buke. Ovaj  propis će  uticati  i na smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte.

Nacrtom uredbe  je predviđeno  da se ova uredba primenjuje  na gume klase C1, klase C2 i klase C3 koji se stavljaju na tržište.

Uredba  se ne primenjuje na:  terenske profesionalne gume;  gume dizajnirane za ugradnju samo na vozila koja su prvi put registrovana prije 1. oktobra 1990;  rezervne gume tipa T;  gume kategorije brzine manje od 80 km / h;  gume čiji nominalni prečnik felne ne prelazi 254 mm ili 635 mm ili više;  gume opremljene dodatnim uređajima za povećanje adhezije, kao što su gume sa cavlima;  gume dizajnirane za ugradnju samo u vozila namijenjena isključivo za trke;  rabljene gume, osim ako se takve gume uvoze iz treće zemlje.

Gume, uglavnom zbog otpora kotrljanja, čine 20-30% potrošnje goriva u vozilu. Smanjivanje otpora kotrljanja guma doprinosi smanjenju emisija i, istovremeno, štedi troškove potrošača, zahvaljujućii manjoj potrošnji goriva.

Evropska komisija je Nacrt revidirane Uredbe  predstavila u maju 2018.  godine, dok je privremeni dogovor između Evropskog parlamenta i Savjeta  EU postignut je 13. novembra 2019.

Savjet  EU je   donio svoju poziciju u prvom čitanju, što znači da  Uredbu treba  da donese Evropski parlament u drugom čitanju, nakon čega slijedi  objavljivanje u Službenom listu Evropske unije. Od 1. januara 2021. gume bi trebale da  imaju naljepnicu sličnu uobičajenoj energetskoj naljepnici EU-a s gradacijom boja od zelene do crvene.

Tekst Nacrta uredbe dostupan ovdje.https:///doc/document/ST-14649-2019-INIT/hr/pdf

Izvor:Savjet EU