Dobrodošli na sajt ProLex Consulting-a, prve crnogorske konsultantske firme iz oblasti evropskih integracija!

Ko smo mi? 

ProLex Consulting je konsultantska fiirma koju čine nacionalni eksperti s dugogodišnjim iskustvom, znanjima i vještinama na poslovima izrade propisa, strateških dokumenata i donatorskih projekata koji su svoje iskustvo sticali u državnim i međunarodnim institucijama.

Čime se bavimo?

Mi pomažemo u pisanju, sprovođenju, nadgledanju i evaluaciji EU projekata – Bilo da Vam je potrebna pomoć u pripremi novih projekata ili u sprovođenju i nadgledanju već odobrenih, naš ekspertski tim stoji Vam na raspolaganju. Mi pružamo usluge na usklađivanju propisa s pravnim tekovinama EU – kroz neposredno učešće u pripremi zakona i podzakonskih akata ili pripremu komentara/sugestija na nacrte propisa, tekstove amandamana, kao i usluge u oblasti realizacije Komunikacione strategije za pristupanje EU i pripremu i monitoring strateških dokumenata. I još puno toga – idejom, zajedno, do cilja!

Kako do sredstava?

Proces prijave na pozive u sklopu EU fondova i programa prilično je složen i zahtijeva rutinu i dobro poznavanje potrebnih procedura i pravila. Pravila i procedure kvalitetno su objašnjene u Praktičnom vodiču kroz procedure ugovaranja vanjske pomoći EZ-a (PRAG) Evropske komisije ili relevantnim pravilnicima.

Veliki broj prijava odbacuje se zbog tehničkih i administrativnih grešaka prilikom prijave.  Za preduzetnike je administrativna i tehnička složenost prijave na pozive EU jedan od ključnih demotivirajućih okolnosti.

Sama projektna ideja mora biti dobro isplanirana i strukturirana, a projekt  održiv. Moraju postojati i jasno definisani, stručni i kvalifikovani  upravljački kapaciteti za sprovođenje  projekta kako bi se projekt i uspješno završio.

Svi zainteresovani imaju  mogućnost  da nauče da pišu projekte, prepoznaju mogućnosti njihovog finanasiranja iz bespovratnih sredstava  u okviru programa i fondova EU. Takođe, imaju  mogućnost da nauče da pišu propise,  zakone i podzakonske akte, da njihove odredbe usaglašaju s propisima EU,  koristite EUR Lex  bazu propisa i pronalaze propise EU (uredbe, direktive i odluke) i nauče da ih “čitaju” na odgovarajuci način.

Godine iskustva iz oblasti evropskih integracija

Članovi našeg tima bili su na rukovodećim pozicijama u državnim i međunarodnim organizacijama i uspješno su sprovodili aktivnosti iz oblasti ključnih za evropske integracije – uključujući harmonizaciju zakonodavstva, upravljanje donatorskom podrškom i komunikacionu podršku.

Opširnije

Široka i snažna partnerstva

Poznajući evropske integracije, poznajemo i potrebe ključnih nosilaca procesa, kao i širokog spektra onih na koje integracije utiču. Imamo partnerski i otvoren odnos sa lokalnim, državnim i međunarodnim institucijama i spremni smo graditi čvrste veze i u budućnosti. Kao firma koju čine lokalni eksperti, poznajemo lokalne potrebe i pristupačni smo za saradnju.

Opširnije

Temeljan i ciljno-orjentisan pristup

Osnovna vrijednost našeg tima je posvećenost klijentu i stručan rad, bez prostora za improvizacije. Sve naše usluge su ciljno-orjentisane, sa precizno određenim odgovornostima, obavezama i željenim efektima.

Opširnije