Evropska komisija je objavila imena ustanova visokog obrazovanja iz cijele Evrope koje će činiti prve saveze „evropskih univerziteta”. Od 54 primljene prijave odabrano je 17 evropskih univerziteta koji obuhvataju 114 ustanova visokog obrazovanja iz 24 države članice. Odabir se bazirao  na evaluaciji 26 nezavisnih vanjskih stručnjaka, uključujući rektore, profesore i istraživače, koje je imenovala Komisija.

Tibor Navracsics, komesar  za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, izjavio je: Pozdravljam ambiciju prvih 17 evropskih univerziteta  koji će biti uzor drugima u cijelom EU-u. Sljedećim generacijama studenata omogućiće da upoznaju Evropu studirajući u različitim zemljama. Uvjeren sam da će ova inicijativa kao ključni element evropskog prostora obrazovanja unijeti stvarne promjene u visoko obrazovanje u Evropi uz podsticanje izvrsnosti i uključivosti.

Evropski univerziteti  su transnacionalni savezi ustanova visokog obrazovanja iz cijele EU koje dijele dugoročnu strategiju te promovišu evropske vrijednosti i identitet. Inicijativa ima  za cilj znatno povećanje mobilnosti studenata i osoblja kao i jačanje kvaliteta, uključivosti i konkurentnosti evropskog visokog obrazovanja.

Za prvih 17 „evropskih univerziteta” predviđen je budžet od 85 milliona EUR.

Svaki savez primiće do 5 miliona EUR u sljedeće tri godine za početak sprovođenja svojih planova.

Integralno saopštenje za medije dostupno je ovdje .

Izvor:  Evropska komisija

Slika: Google Images