Dva grada s bogatim istorijskim i kulturnim nasljeđem kao i usmjerenošću na budućnost – Plovdiv u Bugarskoj i Matera u Italiji dobili  su titulu Evropskih glavnih gradova kulture za 2019.

 Plovdiv

Plovdiv je prvi bugarski grad s titulom Evropskog glavnog grada kulture. Nalazi se u južnom dijelu Plovdivske doline u Traciji, na obalama rijeke Marice i drugi je grad po veličini u zemlji s oko 345 hiljada stanovnika.

„Zajedno“ je krilatica Plovdiva u projektu, a uključuje četiri tematske platforme: integraciju etničkih i manjinskih grupa kao i različitih generacija i socijalnih grupa, oživljavanje zaboravljenih urbanih prostora, očuvanje istorijskog nasljeđa i širenje pristupa kulturi, kao i promovisanje održivih životnih stilova, sporiji život, sporu hranu i održivu ekonomiju  .

Grad planira više od 30 projekata i gotovo 500 događanja na više od 70 lokacije u gradu.

Matera

Mali grad od 60 hiljada  stanovnika na jugu Italije poznat po antičkom gradu-pećini Sasi pod zaštitom je UNESCO-a.

Krilatica Metere 2019. je „Otvori budućnost“ , a godina se obilježava kroz pet glavnih tema: antička budućnost, kontinuitet i raskol, refleksije i veze, utopije i distopije kao i korijeni i putevi. Dva temeljna projekta su „I-DEA“ (posvećen istrazi i predstavljanju kulturne, istorijske i antropološke istorije regije) i „Škola otvorenog dizajna“ laboratorija dizajna, eksperimentisanja i interdisciplinarnih inovacija.

 

Izvor: http://www.europarl.europa.eu

Slika: Google Images