Nakon više od 32 godine službe u Evropskoj komisiji, Alexander Italianer dosadašnji generalni sekretar,  odlučio je da se  povuče  sa svoje funkcije u Evropskoj komisiji zbog odlaska u penziju.

Martin Selmayr, dosadašnji šef  Kabineta predsjednika, na predlog predsjednika Junckera imenovan je za  novog generalnog  sekretara  Evropske komisije i preuzet će dužnost 1. marta. Dužnost šefice Kabineta  predsjednika Junckera od 1. marta preuzima Clara Martinez Alberola, koja je obavljala dužnost zamjenice šefa Kabineta.

„Sljedećih dvadeset mjeseci bi će presudno za ostvarivanje cilja izgradnje Evrope koja štiti, osnažuje i brani. Za to mi je potreban najbolji tim. Zato želim da Martin Selmayr kao novi generalni  sekretar upravlja talentovanom i marljivom administracijom naše institucije, a da Clara Martinez Alberola vodi moj lični  tim. Clara i Martin su tokom proteklih godina stekli moje puno povjerenje. Dokazali su da čine vrlo snažan tim koji može iznaći brza i kvalitetna rješenja za najveće izazove s kojima se Evropa suočava. Zahvaljujući njihovom  profesionalizmu, stručnosti i snažnom timskom duhu Komisija će moći sprovesti svoj zakonodavni program i pripremiti se za budućnost, “izjavio je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Kako bi osigurao uredno prelazno razdoblje za svog nasljednika na dužnosti generalnog sekretara Alexander Italianer ostat će još mjesec dana, tačnije do 31. marta, u službi predsjednika Junckera kao njegov posebni savjetnik. Nakon toga će zbog svog bogatog i neprocjenjivog iskustva postati posebni savjetnik predsjednika Junckera za strateška pitanja o programu EU-a, posebno  za višegodišnji finansijski okvir i pripreme za Brexit.

 

Saznajte više ovdje

Izvor: https://ec.europa.eu/

Slika: Google Images