Kako je najavljeno u govoru predsjednika Junkera o stanju Unije, Evropska komisija predstavlja svoje planove za završetak  rada na deset političkih prioriteta predsjednika Junckera prije kraja njegovog mandata kao i  niz perspektivnih inicijativa za budućnost Evrope.

Predsjednik Žan Klod Junker izjavio je: „Evropa vraća svoju snagu i moramo iskoristiti taj novi trenutak zamaha. Već smo predstavili 80 % prijedloga koje smo obećali kada je ova Komisija preuzela dužnost. Sada nam je prioritet da prijedlozi postanu zakoni, a potom da se zakoni sprovode. Što prije Evropski parlament i Savjet  dovrše svoj postupak, prije ćemo osjetiti koristi našeg zajedničkog rada.”

Prvi potpredsjednik Frans Timermans izjavio je: „ Program rada Komisije koji je danas donesen osigurat će da Evropa i dalje bude čvrsto usmjerena na one stvari u kojima evropsko djelovanje ima najveću dodatu vrijednost. O Evropskoj uniji neće se suditi prema broju direktiva i uredbi koje donosimo, već prema konkretnim rezultatima koje naše politike donose za građane i preduzeća.”

Detaljnije