Ursula fon der Lajen predstavila kandidate za nove evropske komesare

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, 10. septembra 2019.godine,  predstavila kandidate za nove evropske komesare.

„Ovaj tim će djelovati na evropski način: preduzećemo odlučne mjere protiv klimatskih promjena, izgraditi partnerstvo sa Sjedinjenim Državama, definisaćemo svoje odnose sa samosvesnijom Kinom i biti pouzdan susjed, na primjer, Africi. Moja Komisija će biti geopolitička, posvećena održivim politikama. Želim i da Evropska unija bude čuvar multilateralizma, pošto znamo da smo jači kada zajedno ostvarujemo ono što ne možemo sami. Ovo će biti Komisija koja riječi sprovodi u djelo. Naša je struktura usmjerena na zadatke, a ne na hijerarhije. Moramo biti sposobni brzo i odlučno da rješavamo važna pitanja,” izjavila je Ursula von der Leyen.

U pismu o kandidovanju,  predsednica Evropske komisije izdvaja tri prioriteta u resoru proširenja na Zapadni Balkan:

  • Održavanje i ubrzavanje napretka u narednih pet godina, bazirano na učinku svake pojedinačne zemlje kandidata;Komisija ostaje posvećena predlogu da se otvore pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom;
  • Potrebno je ubrzati strukturalne i institucionalne reforme, sa jasnim fokusom na vladavinu prava, ekonomski razvoj i reformu javne uprave.
  • Potrebno je podržati i sve napore u oblasti borbe protiv korupcije, kao i inicijative sa ciljem poboljšanja dobrosusjedskih odnosa.

Kandidat za novog komesara za portfelj „Susjedstvo i proširenje” je mađarski političar Laslo Trocanji,( László Trócsányi)  dosadašnji mađarski ministar pravde, koji  je predvodio  liste svoje stranke Fides na evropskim izborima. Iza njega je i diplomatska karijera, pošto je bio ambasador svoje zemlje u Belgiji/Luksemburgu i Francuskoj.

 

Cilj je nove Komisijeolakšati život građanima i preduzećima. Kako bi se smanjila birokratija Komisija će pri izradi novih zakona i propisa primjenjivati načelo „jedan za jedan”, odnosno načelo prema kojem se pri uvođenju novog propisa van snage stavlja prethodni propis u tom području, navodi se, pored ostalog, u saopštenju Evropske komisije.

Sljedeći korak: Evropski parlament trebalo bi da da saglasnost za cijeli  sastav Komisije. Prije toga će se održati predstavljanje kandidata za komesare u odgovarajućim parlamentarnim odborima u skladu s Poslovnikom Evropskog parlamenta .

Nakon što Evropski parlament da svoju saglasnost Evropski savet  službeno imenuje Evropsku komisiju u skladu s članom 17 stav 7 Ugovora o Evropskoj uniji.

Izvor:  Evropska komisija

Slika: Google Images